Oog voor hygiëne: goede praktijken

Wat zijn goede hygiënepraktijken?

De goede hygiënepraktijken vind op Federaal Voedselagentschap - Gidsen voor autocontrole in de sector business to consumer.

Naar boven

Persoonlijke hygiëne

Om besmettingen te voorkomen moeten de handen:

  • Frequent worden gewassen. In elk geval bij het begin van de voedselbereiding en na het toiletbezoek. Bij voorkeur met zeep en warm water.
  • Op een hygiënische manier worden afgedroogd, bijvoorbeeld met papieren doekjes of een papieren handdoekrol. Handdoeken mogen daarvoor niet gebruikt worden. Luchtblazers zijn alleen in toiletruimtes toegestaan.

Bij de bereiding van voedsel mag niemand juwelen dragen, behalve trouwringen met een glad oppervlak.
De wetgeving legt beschermende kledij op, met uitzondering van haarnetjes. Die zijn niet wettelijk verplicht. De gids voor grootkeukens adviseert echter wel het dragen van haarnetjes.

Naar boven

Hygiëne in de keuken

Reinigen en ontsmetten

De onderwijsinstelling is onder andere verplicht een reinigingsplan op te maken. In een reinigingsplan staat wat je reinigt, wanneer je het doet en welk product je daarvoor gebruikt.

Er moet gereinigd worden, ontsmetten daarentegen is geen verplichting.

Bij het ontsmetten zijn niet alle ontsmettingsmiddelen toegelaten. Zo is Dettol verboden. Bleekwater mag wel, in bepaalde concentraties.
Informatie over toegelaten desinfectanten vind je op de website van de Federale overheid - Biociden.

De meegeleverde technische fiches van de chemische bestrijdingsmiddelen die je gebruikt, moeten bijgehouden worden.

Levende dieren in de keuken

Honden, poezen, kanarievogels, muisjes, cavia’s, vissen ... zijn niet toegelaten in ruimtes waar voedsel wordt bereid, verkocht, geconsumeerd.  Dit geldt overigens  niet alleen voor de keuken, ook voor de klas.

Blindengeleidehonden vormen een gedeeltelijke uitzondering: ze mogen in een ruimte waar voedsel wordt verkocht, maar niet in een ruimte waar voedsel wordt bereid.

Andere activiteiten in de keuken

Gebruik je de keuken voor activiteiten als knutselen of strijken, dan mag er nooit tegelijk ook bijvoorbeeld gekookt of  gegeten worden. Bovendien moet de keuken nadien een grondige schoonmaakbeurt krijgen.

Naar boven


Contact
Anthony Kets
Anthony Kets
Koning Albert II-laan 15
1210 Brussel
België