Flexibel studeren

Je moet geen voltijds dagonderwijs volgen om een diploma hoger onderwijs te behalen. Er zijn ook andere mogelijkheden:

Flexibele leertrajecten aan hogescholen en universiteiten

Als student kan je, in samenspraak met je instelling, een individueel studieprogramma samenstellen. Je hoeft dus niet voltijds te studeren. Afhankelijk van je capaciteiten en van de tijd die je aan je studie kan besteden, bepaal je zelf voor hoeveel studiepunten je je inschrijft.

Hogescholen en universiteiten bieden ook de mogelijkheid om via flexibele trajecten een diploma te behalen. Zo kan je aan verschillende hogescholen en universiteiten:

  • Inschrijven voor begeleide zelfstudie
  • Een diploma behalen via afstandsonderwijs of e-learning
  • De lessen volgen via avond- of weekendonderwijs of gegroepeerd op 1 dag in de week
  • Een examencontract afsluiten, waarbij je enkel examens aflegt maar geen lessen volgt

De laatste jaren richten de instellingen ook meer en meer studietrajecten in die zich specifiek richten tot werkende studenten. De studietrajecten zijn zo opgebouwd dat je werken en studeren gemakkelijker kan combineren. Je neemt het beste contact op met je hogeschool of universiteit voor meer informatie over deze werktrajecten.

Naar boven

Open Universiteit

De Open Universiteit biedt afstandsonderwijs aan voor volwassenen. Je kan er een diploma van bachelor of master behalen.

Je bent bij de Open Universiteit niet gebonden aan vaste uren of een vaste studieplaats. Je volgt de opleiding als zelfstudie. Je krijgt wel begeleiding vanuit de studiecentra.

Het studiemateriaal bestaat uit schriftelijke cursussen, aangevuld met audiovisueel materiaal en computerprogramma's.

Het opleidingsaanbod vind je op de website van de Open Universiteit Vlaanderen.

Open Universiteit is een Nederlandse instelling. Je behaalt dus een Nederlands diploma. Een toekomstige werkgever kan vragen dat je dat diploma gelijkwaardig laat verklaren met een Vlaams diploma. Daarvoor kan je terecht bij NARIC-Vlaanderen.

Naar boven


Extra informatie

Verwante pagina's

Websites