Kiezen voor een topsportrichting?

Heeft je kind een groot talent voor een sport? Kijk na of je het kan inschrijven in een topsportrichting. Daarvoor moet het eerst een topsportstatuut krijgen. Dat kan maar voor bepaalde sporttakken: bij Sport Vlaanderen vind je een overzicht van de topsportfederaties.

Een sportfederatie moet je kind voordragen bij een selectiecommissie die bestaat uit de Vlaamse Sportfederatie, het BOIC en Sport Vlaanderen. Die commissie kan het statuut toekennen en levert een document af dat 1 schooljaar geldig is en dat je aan de school moet bezorgen.

In een topsportrichting krijgen leerlingen-topsporters wekelijks 10 uur training in hun sport en 2 uur aangepaste lichamelijke opvoeding. Ze hebben er ook recht op een aantal dagen gewettigde afwezigheid voor deelname aan stages, wedstrijden en tornooien.

Heeft je kind een topsportstatuut, dan kan het ook in een 'gewone' studierichting genieten van een aantal dagen gewettigde afwezigheid voor deelname aan stages, wedstrijden en tornooien. De klassenraad kan ook leerlingen met een topsportstatuut in tennis of voetbal in een 'gewone’ studierichting, vrijstellen voor bepaalde vakken. Zo krijgen ze nog meer ruimte om hun sportieve talenten verder te ontwikkelen.

 


Extra informatie

Verwante pagina's

Websites