Opties en instrumenten in het vernieuwde deeltijds kunstonderwijs

De 4 artistieke domeinen zijn inhoudelijk onderverdeeld in opties. In het domein beeldende en audiovisuele kunsten zijn dat de opties schilderkunst, beeldhouwen en ruimtelijke kunst, keramiek, grafiek en illustratie. In het domein muziek kiezen de leerlingen naast een optie ook een muziekinstrument; bijvoorbeeld in de optie jazz-pop-rock het instrument tenorsaxofoon.

Vernieuwd opleidingsaanbod

Het opleidingsaanbod wil een afspiegeling zijn van de culturele rijkdom in Vlaanderen en Brussel. Leerlingen zullen tal van nieuwe studiekeuzes kunnen maken.

Zo kunnen academies in het domein woordkust-drama een regieopleiding organiseren, of kleinkunst. In muziek komen er onder meer dj, muziekproductie en musical/muziektheater bij. Met de optie urban knoopt het domein dans aan bij de bloeiende urban dance scene in Antwerpen of Brussel. Ook beeldende en audiovisuele kunsten kent vernieuwing met medium-overstijgende richtingen als projectatelier of cross-over-project. Maar ook scenografie of schoenontwerpen behoren voortaan tot de mogelijkheden.

Naar boven

Aandacht voor traditie

Tegelijk blijft het opleidingsaanbod trouw aan de traditie. Bepaalde opties en instrumenten vinden hun wortels in het Vlaamse culturele erfgoed. Het leren beoefenen of bespelen ervan moet ook voor de volgende generaties bewaard blijven.

Zo biedt het deeltijds kunstonderwijs voor ambachtslieden de unieke opties smeden en glasblazen aan. Ook de barok- en volksmuziekinstrumenten worden misschien niet in ruime kring bespeeld, maar zorgen er wel voor dat muziek die aan de basis ligt van het hedendaagse repertoire, in haar originele vorm beluisterd kan worden.

Naar boven