Hoe spreek je met kinderen over het coronavirus?

4 tips om het gesprek met je kind of je leerling aan te gaan over het coronavirus.

Luister naar je kind

Elk kind gaat op zijn eigen manier met heftig nieuws om. Hou contact, ook op afstand, en bied je leerlingen de kans om te praten. Laat ze vooral zelf vertellen. Wat hebben ze gezien, gehoord en gelezen? Hoe komt dat binnen? Opgepast: online gesprekken – in een klaschat bijvoorbeeld – leiden sneller tot miscommunicatie of paniekerige reacties. In zulke gevallen kan het waardevol zijn om actief deel te nemen aan het gesprek om die emoties op te vangen en te kaderen.

Naar boven

Geef emoties een plek

Het is logisch dat kinderen angstig, onrustig of wantrouwig zijn. En het is belangrijk dat ze die gevoelens kunnen uiten. Dat kan door over het nieuws te praten, te tekenen of te schrijven. Dat helpt kinderen om hun indrukken te verwerken. De impact op hun leven is groot. Ouders met thuiswerk hebben niet altijd tijd. Voor jonge kinderen is die situatie verwarrend. En zeker tieners missen het contact met leeftijdsgenoten, ook al communiceren ze veel online.

Naar boven

Zeg enkel wat je zeker weet

Kinderen zijn nieuwsgierig en willen vaak heel praktische dingen weten. Geef eerlijke antwoorden. Maak het niet dramatischer dan het is, maar ook niet minder erg. Vermijd te complexe verklaringen die kinderen nog meer angst en verwarring kunnen bezorgen.

Naar boven

Benoem en vertel ook positieve dingen

Vertel dat overheden wereldwijd maatregelen nemen, en dat hulpverleners alles op alles zetten om de zieken op te vangen en verdere besmetting in te dijken.

Vergeet niet dat er ook veel leuke dingen zijn om te doen of aan te denken. En stel je kinderen gerust dat dat ook mag. Met een leesbingo, beweegtussendoortjes of creatieve uitdagingen stop je die boodschap ook in de opdrachten die je ze geeft.

Naar boven


Extra informatie

Verwante pagina's

Website