60 nieuwe opleidingen in academies: van banjo tot street-art


Persbericht kabinet Vlaams minister van Onderwijs, 26 juni 2019


De nieuwe programmaties voor het schooljaar 2019-2020 werden goedgekeurd. 7 academies bieden volgend schooljaar een domeinoverschrijdende initiatie aan, zo kunnen kinderen alle domeinen proberen: dans, beeldende kunst, muziek en woordkunst – drama. Daarnaast zijn er heel wat academies die een opvallende opleiding aanbieden. Nieuwe opleidingen zoals graffiti-street-art, regisseur, schrijver of kleinkunst worden op verschillende plaatsen aan het aanbod toegevoegd.

Ook in dans- en muziekopleidingen gaat een nieuwe wereld open: jazzdans, urban en hedendaagse dans zijn maar enkele van de mogelijkheden. Dirigent vocale muziek, dirigent instrumentale muziek, oude muziek, banjo, musical en doedelzak, het spreekt soms tot de verbeelding, maar het wordt in verschillende academies in Vlaanderen mogelijk om zo’n opleiding te volgen.

Vlaams minister van onderwijs Hilde Crevits: “Sinds vorig schooljaar kunnen Vlaamse academies hun aanbod makkelijk vernieuwen en verruimen. Het enthousiasme waarmee de academies aan de slag zijn gegaan, toont aan dat jongeren open staan voor heel diverse opleidingen. Dankzij de goedgekeurde programmaties krijgen ze de nodige ademruimte en flexibiliteit om een wervend lokaal en eigentijds project te schrijven dat aansluit bij de actuele kunstbeleving. Zo kunnen academies nog meer jongeren overtuigen van de grote troeven en meerwaarde van een opleiding in het deeltijds kunstonderwijs.”