Het Federaal Voedselagentschap neemt het initiatief om je onderwijsinstelling te controleren. De controle gebeurt meestal onaangekondigd en in het kader van de uitvoering van een controleplan. Klachten of voedseltoxi-infecties (VTI) kunnen ook de aanleiding vormen voor een inspectiebezoek van het agentschap. Tijdens de inspectie moet je kunnen aantonen dat je in orde bent met de regels over voedselveiligheid. Een goed autocontrolesysteem is daarbij onmisbaar.
Je Lokale Controle Eenheid (LCE) voert de controle uit. Ze gebruikt de checklist om elk aspect van de wetgeving waarvoor het agentschap bevoegd is, door te lichten:
- Goede hygiënepraktijken (GHP)
- Autocontrole - HACCP, medisch attest en de smiley
- Traceerbaarheid
- Meldingsplicht
Een ongunstig inspectieresultaat kan naargelang de ernst van de inbreuk, resulteren in een:
- Waarschuwing
- Proces-verbaal: je krijgt eerst een voorstel tot administratieve boete (minnelijke schikking). Ga je daar niet mee akkoord, dan wordt je dossier doorgestuurd naar het parket.
- Onmiddellijke sluiting
- Weigering of intrekking van de toelating om activiteiten met voedsel te organiseren
- Inbeslagname van de niet-conforme producten
Foodweb maakt de resultaten uit de inspectierondes bekend. Consumenten, dus ook de ouders van je leerlingen, kunnen er de inspectieresultaten bekijken. Symbolen maken duidelijk hoe het met de voedselveiligheid in je onderwijsinstelling is gesteld. Onderwijsinstellingen met een smiley krijgen er ook een vermelding.
Verwante pagina’s
Voor directies en administraties
- De bevoegdheden van het Federaal Voedselagentschap
- Informatie en ondersteuning van het Federaal Voedselagentschap
Voor onderwijspersoneel
Websites
- Federaal Voedselagentschap - Voor consumenten
De FAVV-website bevat nuttige informatie over je verplichtingen als onderwijsinstelling, maar ook meer algemene nuttige informatie over bijvoorbeeld de terugtrekking van bepaalde producten. - Federaal Voedselagentschap - Checklists
- Federaal Voedselagentschap - Foodweb